Bebeklerin kafasındaki yamukluğun 1 yaşına kadar düzeleceği bir değerlendirme ve tavsiye niyetine söylenmektedir. Ancak bu tavsiye bir yaşına gelinceye kadar geçen çok önemli bir zamanın kaybedilmesine neden olabilmektedir.
Bebeklerin kafatası ilk aylardan itibaren ilk bir yaşına kadar hızlı bir şekilde büyümektedir. Her geçen ay ise bu büyümenin hızı yavaşlamaktadır. Bir yeni doğanın kask ortez tedavisine 3 ila 6. aylarda başlaması idealdir.Kask ortez tedavisi ortalama olarak 3-6 ay arasında süreceğinden 6. ayında tedavisine başlanan bir bebek, tedavi bitiminde 10-12 aylık olacaktır. Bu da büyümenin hala yeterli hızda olduğu dönemde kask ortez tedavisinin uygulanması demektir. Daha geç (8-10. aylar gibi) başlanmışsa tedavi süresi büyümedeki yavaşlama nedeniyle daha da uzun olacaktır. Tedavinin başarısıda yamukluğun ya da asimetrinin şiddetine göre değişecektir. Yani orta, aşırı ya da çok aşırı asimetri ya da düzlüğü olan bebeklerde normal limitlere düşen bir düzelme olmayabilir. Maalesef 12. ay ve sonrasında kask tedavisine başlanması büyümenin ciddi olarak yavaşlaması ve sutürlerin iyice kapanmasından dolayı tavsiye edilmemektedir.
Ayrıca 6. ayından sonra bebekler genelde artık yatarken kendi etraflarında dönmeye başlamakta ve desteksiz olarak oturabilmektedir. Bu yeni durum yüzünden de pozisyon değiştirme ya da yüzüstü aktiviteler artık pek etkili olmamaktadır. Bu aylara kadar düzelme istenildiği kadar olmazsa yamukluk ya da düzlük kendi kendine ortadan kalkmayabilir.
Hafif ya da hafif-orta bir asimetri ya da düzlük ilk aylar ve sonrasında yapılan pozisyon değiştirme ya da yüzüstü aktiviteler ile normal limitlere düşer. Ancak orta, aşırı ve üstü şidette olan kafa deformasyonları pozisyon değiştirme gibi geleneksel yöntemlerle düzelmeye bilmektedir. Bu gibi deformite söz konusu olan bebeklerin geçiktirmeden 4 ile 6. aylar arasında kask ortez tedavisine başlanması ideal olacaktır.
Yukarıdaki sebeplerden dolayı bir yaşına kadar beklemeden asimetrinin veya düzlüğün şiddetinin sayısal/bilimsel olarak takip edilmesi ve ona göre geleneksel pozisyon değiştirme veyahutta çok fazla vakit kaybetmeden kask ortez tedavisine başlanması önemli olabilmektedir.
www.cranialtedavimerkezi.com adresimizdeki “yüzüstü aktiviteleri” kitapçığımızı indirerek oradaki tavsiyeleri uygulayın. Size çok yardımı olacaktır! (Yüzüstü Aktiviteleri için Tıklayın)